Zakaj bi morala vsaka spletna stran uporabljati SSL certifikat?

HTTPS ščiti podatke o uporabnikih, hkrati pa zagotavlja, da se uporabnik poveže z avtentičnim spletnim mestom.

Objavljeno dne
30/03/2020

Google želi bolj varen splet in pripravlja večfazno uvajanje sprememb v brskalniku Chrome, da spodbudi lastnike spletnih strani, da preidejo na HTTPS, znan tudi kot SSL.

Podatki iz uporabe brskalnika Google Chrome kažejo, da več kot 70% uporabnikov Chroma obiskuje spletna mesta, ki podpirajo HTTPS, kar pomeni, da brskanje po spletnih straneh, ki imajo certifikat ssl postaja norma.

Kaj je HTTPS / SSL?

Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) je varna različica HTTP, ki je protokol, preko katerega se pošiljajo podatki med brskalnikom in spletnim mestom.

"S" na koncu HTTPS označuje "Varno", kar pomeni, da so vse izmenjave informacij med brskalnikom in spletnim mestom šifrirane.

Zakaj bi morali uporabljati HTTPS namesto HTTP?

Če vaše spletno mesto ne uporablja HTTPS / SSL, lahko to vpliva na verodostojnost vašega spletnega mesta in uvrstitev v iskalnikih. Kot je bilo objavljeno septembra 2016, je Google Chrome v URL-vrstici že začel označevati nezaščitene strani, ki vsebujejo polja za vnos gesla in kreditne kartice, kot “Ni varno”.

Od julija 2018 pa se to opozorilo pojavlja na VSEH straneh, ki se prikazujejo prek HTTP v primerjavi s HTTPS, takole:

Tovrstno opozorilo si lahko obiskovalci zlahka razlagajo na način, da je vaše spletno mesto ogroženo ali da je napadeno s strani nepridipravov.

Razlogov, zakaj morate v spletno mesto vključiti HTTPS / SSL certifikat, je veliko!

Že leta 2014 so pri Google namignili, da želijo spodbuditi vse lastnike spletnih strani, da preidejo s HTTP na HTTPS, ker bo to neposredno vplivalo tudi na uvrstitev v iskalnikih.

Uporaba https je dokazano povezana z višjimi uvrstitvami na Googlovi prvi strani".

Vsak dan se vse več lastnikov podjetij spopada z dejstvom, da tekmovanje za prva mesta na spletu zahteva digitalno trženje in naprednejšo strategijo za spletno optimizacijo, kar presega osnove optimizacije na strani. Vsekakor pa je lahko SSL certifikat dejavnik, da se vaše spletno mesto uvrsti višje od konkurence.

Varneje je za vaše obiskovalce, če uporabljate https

HTTPS je še posebej pomemben pri nezašifriranih oz. odprtih omrežjih Wi-Fi. Vsakdo v istem lokalnem omrežju, na primer kavarna ali drugo javno omrežje, lahko odkrije občutljive podatke o svojih obiskovalcih.

Zaščiteno spletno mesto s SSL certifikatom ščiti podatke o uporabnikih, hkrati pa zagotavlja, da se uporabnik poveže z avtentičnim spletnim mestom. To je pomembno, kajti vse več je ponarejenih različic spletnih mest, kjer se predstavljajo z lažno identiteto.

Cene ssl certifikatov so lahko zelo različne – od brezplačnih pa vse do zelo dragih, ki stanejo tudi do 1500€ na leto.

Pri spletin.si poskrbimo, da so vse spletne strani in trgovine opremljene s SSL certifikatom. Vsi certifikati imajo oceno A+, kar je najvišja možna ocena.

Od ponedeljka do petka:
08.00 – 17.00
V nujnih primerih tudi vse dni v tednu
2019 - 2020 - Izdelava spletnih strani
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram